Syrop przeciw przeziębieniu
Od wielu lat robimy w domu syrop z czosnku, który pomaga nam przetrwać zimę w dość dobrej kondycji.
Zaczęliśmy, gdy dzieci były w przedszkolu – a teraz są w liceum :)) Przez wszystkie te lata przez cały sezon przeziębieniowy czyli od końca października do kwietnia codziennie wieczorem pijemy syrop z czosnku. Nazywamy go syrop czosnkowy, a w rzeczywistości zawiera czosnek, sok z cytryny i miód.
Jak zrobić syrop z czosnku?
Składniki syropu z czosnku:
- 3-4 cytryny
- 6 ząbków czosnku (jeśli jest drobny, to więcej)
- 2-3 łyżki miodu
- 750 ml przegotowanej wody
Jak robi się syrop z czosnku:
Wyciśnij sok z cytryn i wlej do litrowego dzbanka. Obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę – dodaj do soku z cytryny. Ja wrzucam wszystko, łącznie z tymi resztkami, które zostają na prasce. Nalej wodę. Dodaj miód, dobrze przemieszaj, żeby miód się rozpuścił.
Włóż do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach przecedź przez sitko – przelej do nowego dzbanka. Spróbuj czy jest wystarczająco słodki. Jeśli nie jest, to dodaj miód. Taki gotowy syrop z czosnku przelewam do szczelnie zamykanych butelek (u nas są to butelki po piwie zamykane klipsem). Wypijamy codziennie wieczorem około 15 ml syropu z czosnku.
Dlaczego akurat takie składniki? Bo każdy z nich sam w sobie jest magiczny :))
CZOSNEK
→ Czosnek hamuje rozwój bakterii i pomaga zwalczyć infekcję. Działa jak łagodny antybiotyk. Radzi sobie z bakteriami wywołującymi zakażenie jamy ustnej, dróg oddechowych czy dróg moczowych.
→ Czosnek działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Ma właściwości przeciwgorączkowe, napotne i przeciwzapalne.
→ Czosnek niszczy pasożyty jelitowe. Potrafi sobie poradzić nawet z glistą ludzką czy tasiemcem.
→ Czosnek ma korzystny wpływ na układ krążenia. Redukuje stężenie „złego” cholesterolu, powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych i w efekcie chroni przed zawałem i udarem.
→ Czosnek wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
→ Czosnek działa żółciopędnie i przyspiesza pracę jelit. Wspomaga trawienie i zapobiega powstawaniu wzdęć.
→ Czosnek odmładza. Jest bogaty w antyoksydanty (witamina C, selen, cynk, miedź, mangan, kwercetyna, antocyjany), które wychwytują i neutralizują nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki natomiast uszkadzają komórki i tkanki ciała, a efektem ich działania jest przyspieszone starzenie, powstawanie zmarszczek, osłabienie organizmu, zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego.
⇒ UWAGA: Czosnek spożywany w nadmiarze może doprowadzić do podrażnienia wątroby lub nawet jej uszkodzenia. Za bezpieczną ilość uważa się maksymalnie 0.5 g na każdy kilogram ciała na dobę. Natomiast w ogóle nie powinny jeść czosnku osoby z niskim ciśnieniem krwi, wrzodami żołądka, zapaleniem nerek czy niewydolnością wątroby.
CYTRYNA
→ Cytryna wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Tym bardziej, że ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
→ Sok z cytryny ma właściwości antybakteryjne, dlatego pomaga zwalczać ból gardła i osłabienie organizmu.
→ Cytryna świetnie działa na układ pokarmowy. Pomaga wyregulować procesy trawienne, przyspieszyć metabolizm i oczyścić z toksyn.
→ Cytryna pobudza produkcję żółci, co wpływa na lepsze funkcjonowanie wątroby.
→ Podobno regularne spożywanie cytryny może się przyczyniać do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów.
→ Cytryna odmładza. Podobnie, jak w czosnku, zawarta w niej witamina C jest naturalnym antyoksydantem i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami oraz komórkami chorobotwórczymi.
→ Przeciwdziała objawom zakwaszenia organizmu. Chociaż jest kwaśna w smaku, ma zasadowe pH.
MIÓD (prawdziwy)
→ Miód zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia.
→ Miód działa oczyszczająco na organizm. Zmniejsza szkodliwe działanie używek np. kawy, herbaty, papierosów i alkoholu.
→ Miód leczy wrzody żołądka, a także schorzenia wątroby i dróg żółciowych.
→ Miód łagodzi skutki stresu. Uspokaja, poprawia samopoczucie i nastrój, jest stosowany przy nerwicach, apatii, bezsenności, nadpobudliwości i wyczerpaniu nerwowym.
→ Miód polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie.
→ Miód hamuje procesy miażdżycowe.
→ Miód działa moczopędnie, dlatego jest pomocniczo wykorzystywany w chorobach układu moczowego, jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego, miedniczek nerkowych, kamica nerkowa oraz kamica pęcherza moczowego.
→ Miód zapobiega powstawaniu złogów i zmniejsza obrzęki spowodowane niewydolnością nerek.
Żyjemy w takich czasach, że musimy szczególnie zadbać o odporność.
Nie wystarczy więc syrop z czosnku. Warto się ruszać, dużo spać i utrzymać rytm w życiu.
Dlaczego?
1. Osoby szczupłe mniej chorują.
Gdybyś chciał(a) zacząć biegać, żeby schudnąc, to szczególnie zachęcam do korzystania z notatnika i poradnika marzysz.biegnij, który pozwoli Ci wyznaczyć cele, zaplanować działania i zacząc biegać. No i chudnąć :))
2. Umiarkowany wysiłek fizyczny podnosi odporność.
Wykonywany regularnie wysiłek o umiarkowanej intensywności podnosi odporność. Pokazuje to krzywa J – zobacz ją w tym artykule → Aktywność a odporność
3. Dobry długi sen jest kluczowy dla zdrowia.
Jeśli chcemy być zdrowi i szczupli – sen jest dla nas tak samo istotny, jak ćwiczenia i sposób odżywiania. A niedobór snu może spowodować spadek odporności i tycie. Przeczytaj więcej o śnie w tym artykule → Sen dla zdrowia